Ευεργέτες

Πριν ακόμη από την τουρκική κατάκτηση της περιοχής του Ζαγορίου, ταξιδευτές Ζαγορίσιοι αγοράζουν και στέλνουν βιβλία, κτίζουν σχολεία και παρθεναγωγεία. Το Πάπιγκο ανέδειξε πολλούς ευεργέτες και δωρητές, οι οποίοι ξεπερνούν τους 73. Μεγάλοι ευεργέτες του χωριού είναι οι Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, Διώχνω Ντάσκα, Μιχαήλ Πολυχρονίου και Αναστάσιος Ζορτόβουλος.

Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος

Ο μεγάλος ευεργέτης του Παπίγκου, Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος, γνωστός διεθνώς ως Michael Anagnos, γεννήθηκε στο Πάπιγκο στις 07/11/1837 από πολύ φτωχούς γονείς, τον Δημήτριο και την Καλλίνα Αναγνωστοπούλου. Στο Πάπιγκο τελείωσε το δημοτικό σχολείο και συνέχισε τις σπουδές του στα Γιάννενα, στη Ζωσιμαία Σχολή και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1861 αναγορεύεται διδάκτωρ Φιλοσοφίας με βαθμό «άριστα». Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Εθνοφύλακας», υποστηρίζοντας με θέρμη την Κρητική Επανάσταση.

Το 1866 γνωρίζει τον φιλέλληνα Dr Sammuel Hower, διευθυντή του Ινστιτούτου Τυφλών της Βοστώνης. Το 1867 ακολουθεί τον Dr Hower στην Αμερική, όπου ως βοηθός του διδάσκει Λατινικά στο Ινστιτούτο. Το 1876 αναλαμβάνει διευθυντής του Ινστιτούτου και αναδεικνύεται ως ξεχωριστός ειδικευμένος εκπαιδευτικός, κατασκευάζοντας το ανάγλυφο αλφαβητάριο των τυφλών και ιδρύοντας το πρότυπο νηπιαγωγείο και το ειδικό τυπογραφείο.

Ο Μιχαήλ Αναγνωστόπουλος πέθανε στο Τούρνο Σεβερίν της Ρουμανίας, στις 29/06/1906. Σύμφωνα με τη διαθήκη του, το κληροδότημά του το διαχειρίζεται επιτροπή από Παπιγκιώτες. Με τα χρήματα του κληροδοτήματος λειτουργεί και συντηρείται το σχολείο στο Πάπιγκο, κτίστηκε η Γεωργική Σχολή Κόνιτσας και από τα εισοδήματα των κτισμάτων κατασκευάζονται αξιόλογα έργα στην κοινότητα κάθε χρόνο.

ΜΕΓΑΛΟΙ ΑΝΔΡΕΣ

Σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων, των τεχνών και της επιστήμης κατάγονται από το Πάπιγκο, όπως ο Μ. Αναγνωστόπουλος (1837 - 1906), φιλόλογος και Διευθυντής του Ινστιτούτου Τυφλών Πέρκινς της Βοστώνης, ο Ζαχαρίας Σαρδέλης (1830 - 1913), φιλόλογος, δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «ΙΡΙΣ» στο Βουκουρέστι, ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος (1867 - 1952), καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Χριστόδουλος Τσιωτίδης (1838 - 1894), πρόξενος της Ελλάδας στο Βουκουρέστι.

El
En