Φαρμακευτικά Φυτά

Από την εποχή του Βυζαντίου έως τις μέρες μας ο Βίκος και η ευρύτερη περιοχή του ήταν γνωστή για τα φαρμακευτικά φυτά του, που οι θεραπευτικές τους ιδιότητες έγιναν γνωστές παγκοσμίως. Οι κάτοικοι των γύρω χωριών συνέλεγαν τα φυτά αυτά και έφτιαχναν διάφορα γιατροσόφια, μερικοί μάλιστα από αυτούς μετατράπηκαν σε εμπορικούς γιατρούς, που ονομάστηκαν Βικογιατροί ή Κομπογιαννίτες γιατί είχαν τα βότανα δεμένα σε κόμπους μαντιλιών.

Οι Βικογιατροί έγιναν γνωστοί σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία και πολλοί απ' αυτούς εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη. Φημισμένοι Βικογιατροί του Παπίγκου ήταν ο Κορνήλιος και ο Ζορτόβουλος.

Σήμερα, έχουν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή πάνω από 250 φαρμακευτικά είδη, με χαρακτηριστικότερα το τσάι βουνού, τη μέντα, τη γαλατσίδα, το φασκόμηλο, το κώνειο, τον ελλέβορο κ.ά..

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη "Βάση Δεδομένων για τα Φαρμακευτικά Φυτά του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου" του Εργαστηρίου Βοτανικής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη για το κοινό και στο Κέντρο Ενημέρωσης του WWF Ελλάς στο Πάπιγκο.

El
En