Χλωρίδα

Στα αλπικά οροπέδια στο Βίκο και στη γύρω περιοχή του Παπίγκου, έχουν καταγραφεί πάνω από 1700 είδη και υποείδη χλωρίδας. Ξεχωριστά είναι τα πέντε ενδημικά είδη που έχουν βρεθεί ως σήμερα και δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτά είναι τα εξής: silene intonsa, saxifraga biflora epirotica, calium sacrorum, hieracium dasycrapedum και hieracium necopium.

Χαρακτηριστικά σπάνια και προστατευόμενα είδη του Βίκου και της ευρύτερης περιοχής του δρυμού είναι η βιόλα (viola) με 12 είδη, το γεράνι (geranium) με 18 είδη, η βερόνικα (veronica) με 16 είδη, η καμπανούλα (campanula) με 14 είδη, το σέδο (sedum) με 14 είδη και η σαξιφράγκα (saxifraga) με 13 είδη.

Το λείριο (lillium - chalkedοnicum και heldraigchi) με το κόκκινο χρώμα του, το λείριο (martagon) με το ροζ χρώμα του και το λευκό λείριο (candidum), αποτελούν μια ξεχωριστή χρωματική παρουσία μέσα στο δρυμό.

Τη σπάνια χλωρίδα συμπληρώνουν η ραμόντα η σερβική (ramoda serbica) με τα ροζ - μοβ χρώματά της, η ίριδα η γερμανική μπλε χρώματος, και ο λευκός νάρκισσος (narcissus poeticus) καθώς και αρκετά είδη σπάνιων ορχιδέων (ophrys sphegodes, orchis simian, dactyloriza sambucina).

El
En